Menu
To the English website....

Droogfrezen is het frezen van de toekomst, de Mediumverteiler maakt het mogelijk!

Met dit innovatieve product van MHT kan staal, aluminium of ander exotisch materiaal zonder emulsie gefreesd worden. 

Mediumverteiler_BMD_Den Bosch

Koelsmeermiddelen komen in de praktijk steeds meer ter discussie te staan. Niet alleen omwille van arbotechnische eisen en nieuwe regelgeving op het vlak van chemicaliën, maar ook omdat hightechproducten aan steeds hogere reinheidseisen moeten voldoen. Nieuwe generaties koelsmeermiddelen zijn één oplossing, olienevel is een andere. Deze hebben echter ook nadelen. Het Duitse MHT Merz & Haag kiest voor een oplossing die volgens de fabrikant zowel de productiviteit en de kwaliteit van de werkstukken als de precisie van het proces verhoogt. Die oplossing is de speciale ‘mediumverdeler’. In Duitsland wordt deze technologie onder meer ingezet bij het bewerken van hardmetaal (tot 56 HrC), hogesnelheidfrezen en diepgatboren, alsmede bij  het bewerken van kunststoffen, composieten en grafiet.Speciale nozzle met venturi-effect

MHT Merz & Haag heeft een speciale nozzle ontwikkeld, die rond de krimphouder of spantang wordt geplaatst. Deze mediumverdeler zorgt ervoor dat lucht met 6 bar samen met een minimale hoeveelheid smeermiddel op het snijvlak van de frees terechtkomt. Door het venturi-effect ontstaat er rond de frees een onderdruk. Deze zorgt ervoor dat ook bij hoge spindeltoerentallen tot 30.000 en zelfs 40.000 omwentelingen per minuut het smeermiddel op de snijvlakken van de frees terechtkomt. De lucht zorgt ervoor dat de spanen worden weggeblazen; het smeermiddel zorgt voor een effectieve warmtebeheersing tijdens het frezen, maar de constante luchtstroom zorgt ook voor koeling zodat er geen emulsie nodig is om te koelen. Lucht is namelijk een veel effectiever medium om de smering daar te krijgen waar hij nodig is (op de snijkant van de frees). Werner Arns van Artech Solutions vertegenwoordigt dit innovatieve product voor de Benelux.

Voordelen van droogfrezen

Droogfreestechnologie levert in de precisieverspaning meerdere voordelen op. Een hiervan is een verlenging van de standtijd van de gereedschappen. Bij grafietfrezen verdubbelt de standtijd zelfs. Ook is de warmteontwikkeling geringer door een betere smering van de snijkant en zijn tevens de snijkrachten geringer. Als gevolg daarvan worden cyclustijden korter en verbeteren de oppervlaktegesteldheid en nauwkeurigheid van het werkstuk. Een ander groot voordeel van deze technologie is een zeer effectief spanenmanagement. De spanen blijven niet plakken maar worden meteen weggeblazen op het moment dat ze ontstaan. Doordat er niet overvloedig met emulsie wordt gekoeld, raken machines minder snel vervuild. Tot slot bespaart het energie en ontstaat er een optimale afvoer van de spanen. Deze technologie is nu ook voor boorbewerkingen beschikbaar. 

De voordelen nog een keer op een rijtje:  

  • Praktisch gezien de beste spanenmanagement-oplossing die denkbaar is

  • Betere oppervlaktekwaliteit van de producten

  • Hogere nauwkeurigheid van de producten 

  • Hoogst haalbare reinheidsgraad zonder nabehandeling

  • Snellere cyclustijden

  • Langere standtijden van de frezen

Deze technologie wordt momenteel al ondersteund door Exeron, Hermle en Röders, deze machinebouwers zien ook de voordelen van dit innovatieve product in de praktijk.  

Kijk maar eens naar de uitleg op de website en de daarbij horende video’s.  

Staalfrezen : https://artechsolutions.nl/droogfrezen/  

Video : https://www.youtube.com/watch?v=VXpKFKE5zBg  

Vertegenwoordiging in de Benelux door Artech Solutions

Naar het Exposantenieuws Overzicht....
Register Now!
AANMELDEN NIEUWSBRIEF